4 μεγάλα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα στα 8
110 γραμ. ζάχαρη μαλακή ξανθιά
2.5 κ.σ. βούτυρο (50 γραμ.)
10 κουμκουάτ, πλυμένα και κομμένα στα 2 ή στα 3, ανάλογα με το μέγεθος
3 κ.σ. γκότζι μπέρις αποξηραμένα
250 ml κόκκινο κρασί με σώμα
½ κ.γ. άρωμα βανίλιας
1 ξυλάκι κανέλας
παγωτό βανίλια ή άλλο της αρεσκείας σας για το σερβίρισμα
Ετοιμάζετε τα καραμελωμένα μήλα: Σε φαρδύ τηγάνι (να χωράει τα μήλα σε μια στρώση) κάπως βαθύ (ή ανάλογο κατσαρόλι) και μέτρια (προς δυνατή φωτιά) ρίχνετε τη ζάχαρη και την αφήνετε να ζεσταθεί για 2-3 λεπτά και να αρχίσει να καραμελώνει, παίρνοντας ένα ωραίο βαθύ χρώμα. Ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν πλήρως.
Προσθέτετε τα μήλα σε μια στρώση και τα γυρίζετε με σπάτουλα να πάρουν απ’ το μείγμα, να μαλακώσουν και να καραμελώσουν χωρίς να χάσουν το σχήμα τους (3 λεπτά περίπου). Χαμηλώστε σε μέτρια τη φωτιά στο 2ο λεπτό, αν η καραμέλα γίνεται πολύ σκούρα. Αποσύρετε και κρατάτε δίπλα.
Ετοιμάζετε το αρωματικό κρασί: Σε κατσαρόλι και μέτρια φωτιά ρίχνετε το κρασί και το βράζετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τα κουμκουάτ, την βανίλια, την κανέλα και τα γκότζι μπέρις. Βράζετε για 1-1.5 λεπτό και προσθέτετε το μείγμα στα μήλα, επαναφέροντάς τα στη φωτιά (μέτρια προς χαμηλή). Ανακατεύετε καλά για 1-2 λεπτά, μέχρι η καραμέλα να διαλυθεί στο κρασί. Αποσύρετε και μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ. Αφήνετε έτσι για 3-4 ώρες, ώστε τα φρούτα να μαριναριστούν στο κρασί και οι γεύσεις να δέσουν μεταξύ τους.
Σερβίρισμα: Ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ευγενικά, ώστε όλα να αποκτήσουν ίδια θερμοκρασία και στο εσωτερικό τους. Σερβίρετε σε ζεστά μπολ. Τα καραμελωμένα μήλα σε κρασί ταιριάζουν ωραία και με παγωτό (βανίλια ή καραμέλα ή κανέλα), το οποίο όμως, προσοχή, θα προσθέσετε την τελευταία στιγμή.