06 Apr Κουμ κουατ. Πιο νοστιμο δε γινεται!

Ανθίζει μέσα στο καλοκαίρι και αυτό και μόνο το κάνει να διαφέρει. Το κουμ κουάτ δεν είναι μόνο λικέρ ή γλυκό του κουταλιού από την Κέρκυρα.

Είναι ένα εσπεριδοειδές που μπορείς εύκολα να το έχεις μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι σου.

Είναι το ανθεκτικό εσπεριδοειδές γι’ αυτό και σου προτείνουμε να το εντάξεις στον μικρό σου κήπο ακόμα και αν είσαι αρχάριος κηπουρός. Το κουμ κουάτ με τα πράσινα, γυαλιστερά του φύλλα και τους οβάλ, χαρακτηριστικούς καρπούς είναι πολύ όμορφο για να του αντισταθείς. Στη περίπτωση, μάλιστα, που είσαι οπαδός των μικρών, εσωτερικών κήπων με το κουμ κουάτ θα κάνεις σίγουρα καλή συμμαχία.

Μπορεί να μην μεγαλώνει τόσο γρήγορα όσο θα ήθελες αλλά μεγαλώνει σταθερά ακόμα και σε γλάστρα.

Αν φιλοξενήσεις το κουμ κουάτ στο μπαλκόνι σου, θα το τοποθετήσεις σε μέρος με έντονο ήλιο και θα φροντίσεις να μην βάλλεται από τον αέρα. Για γλάστρα, επίλεξε κάποια αρκετά μεγάλη που θα γεμίσεις με χώμα καλής ποιότητας και μεγάλης ικανότητας αποστράγγισης. Το κουμ κουάτ χρειάζεται λίπασμα όλες τις εποχές του χρόνου εκτός του χειμώνα. Τότε, μάλιστα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν μεγάλη απειλή για την κατάσταση του. Το κουμ κουάτ απαιτεί συχνό πότισμα αλλά με λίγο νερό κάθε φορά. Το χώμα του πρέπει να είναι νωπό αλλά όχι υγρό.

Διαφορετικά κινδυνεύει να σαπίσει.

Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και στην περίπτωση που θέλεις το κουμ κουάτ να αναπτυχθεί μέσα στο σπίτι σου. Για να το δεις να μεγαλώνει, πρέπει να τοποθετήσεις τη γλάστρα κοντά στο παράθυρο για να το βλέπει ο ήλιος. Επίλεξε μια γλάστρα με ποδαράκια για να είσαι σίγουρη ότι το φυτό δεν παραμένει στο νερό που λιμνάζει στο πιατάκι. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ψέκαζε τα φύλλα του με λίγο νερό για να το δροσίζεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα κουμ κουάτ μινιατούρες τα οποία με ένα καλό κλάδεμα μοιάζουν με μεσογειακό μπονσάι.

Το κουμ κουάτ γίνεται λικέρ, γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. Οι Κερκυραϊκές συνταγές είναι πολύ γνωστές και αγαπημένες.

Αν το κουμ κουάτ σου μεγαλώσει και θεριέψει, θα μπορείς να έχεις και εσύ μια μικρή παραγωγή. Και ξέρεις κάτι; Οι καρποί που μεγαλώνουν με αγάπη είναι πιο νόστιμοι. Τι λες; Θα το τολμήσεις;

Πηγή